Over vroegere Brabantse oma’s en delen anno hedentendage

koekjedelenMijn oma was een prachtig mens. ‘Madre familias’ van maar liefst 15 kinderen, veel schoonzonen en –dochters, bijna 30 kleinkinderen, aanhang en heel veel achterkleinkinderen. Geboren begin vorige eeuw en altijd keihard gewerkt om al die monden te voorzien van haar zelfbereide ‘haneknieën en fiksebonen’, rode kool en hazepeper. (Soms met wat achtergebleven hagelkogeltjes voor de extra bite.) Maar vooral deelde ze. Veel verhalen, liedjes, liefde en warmte. Alle liefde en warmte die ze had. Alles en meer. “Delen anno jaren toebak”. Maar misschien nog steeds actueel?

Het was zo’n heerlijk zachte, warme oma, die je het liefst iedere week even wilde bezoeken. Als je bij haar in het bejaardenhuis was, wist je dat je van begin tot eind eerst vriendelijk, maar later toch echt dringend ‘nee’ tegen haar moest zeggen. Want alles wat ze had, wilde ze delen. “Pakt nog een snuupke, sapperdekriek, anders wor ich koh, er liggen nog kuukskes in de kast, die heb ich gisteren gewonnen met sjoelen…” Delen. Van dat delen van haar, vermenigvuldigde je vanzelf in omtrek. Daarom steeds die ‘nee’. Maar het was wel een karakteristieke eigenschap, die mede maakt dat we haar nog zo vaak liefdevol herdenken. En fan zijn van delen. En hoe?!

sharebutton

Cashen en crashen

Tegenwoordig wordt er gelukkig weer steeds meer gedeeld. 3 Jaar geleden al, schreef Mark de Bruin een blog op marketingfacts over de 5 sociale media trends van 2010, door trendwatcher Lieke Lamb. Toen was dit delen vooral nog gefocust op het delen van alles wat je deed op een dag, via social media. Tot het begin van dit millennium werd er minder gedeeld, zowel off- als online. Toen was het motto: cashen. In die tijd startte ik met werken. De bomen groeiden tot in de hemel. Geld speelde geen rol en alle winst of spaartegoeden werd direct weer gespendeerd. Oude marketingwetten vierden hoogtij. De P’s vlogen je om de oren. Promotie! Adverteren! Internationale beurzen organiseren met grote stands! Internationale klanten werden tijdens die beurzen gefêteerd als waren het matchfixbare voetballers… Tot er 2 vliegtuigen in 2 torens vlogen en daarna ook de internetzeepbel bruut werd doorgeprikt. En enkele jaren later de kredietcrisis daar weer bovenop.

 Klileftoverswapekjes

Maar genoeg geschiedenis. Over naar het hier en nu en de toekomst. Zoals ieder nadeel zijn voordeel heb, brengt zo’n crisis ons ook positiviteit. Doelen worden bijgesteld, speerpunten worden aangescherpt. Ook creatiever word je er van. Van de nood wordt een deugd gemaakt. We slaan nu echt massaal aan het delen! Auto’s worden gedeeld, boventallig geraakte kantoorruimten opnieuw ingericht en gedeeld (sommigen zelfs met gratis koffie en wifi), ‘kliekjes’ worden via apps met wildvreemden gedeeld,  couches, gebruiksvoorwerpen, (tweet hierover van @MartijnArets van ma. 9/9/2013: “Eerste keer spullen uitgeleend via @Peerby. Leuk om op deze manier lokaal mensen te leren kennen”)… maar vooral kennis wordt gedeeld. Die kennis deel je met wie hem wil. Liefst belangeloos. Vaak vanuit de veronderstelling dat wie goed doet, goed ontmoet. Om er samen wijzer van te worden. Of leuker of beter. Liefst allebei.

‘Zoekt en gij zult vinden’

“Delen is het nieuwe hebben”. Eind vorig jaar al, wijdde HP de Tijd er een mooi artikel aan en de laatste Zomergast van dit seizoen Daan Roosegaarde (‘architechnodesignkunstenaar’), nam dezelfde woorden in de mond. Een ander motto van hem: “weg van de mening, op naar het voorstel”. Helaas raakte hij met al die woorden Wilfried die avond een beetje kwijt. Maar de essentie bleef wel hangen. Je deelt om te vermenigvuldigen en dat bezit is steeds minder van deze tijd.  Als je kijkt hoeveel informatie er beschikbaar is op internet, dan kom je met een tekort aan actuele en theoretische kennis, maar voorzien van een flinke dosis gezond verstand, een heel eind. Waar je ‘vroeger’ eindeloos moest scrollen in de lijst van kwalitatieve zoekresultaten, is dat nu veel gemakkelijker. Natuurlijk heeft Google hier het grootste aandeel in of is hier zelfs compleet debet aan. Maar zonder goede content ook geen goede zoekresultaten. Er is meer te vinden en omdat delen loont, komt dit de kwaliteit van de content vaak alleen maar weer ten goede.

Aiuto!

Mocht je niet meteen vinden wat je zoekt, dan is de stap naar hulp vragen ook zo gezet. Spoor de auteur van je favoriete marketingboek, blog, artikel of interview op op internet en leg contact. Binnen enkele muisclicks, door een kort mailtje. Gratis. Mij heeft het zakelijk al veel gebracht. Nieuwe inzichten, up-to-date marketingkennis, het geven van een inspiratielunch, waardevolle contacten en vooral veel plezier.
Privé ook, naast een heus (nationaal) tv-debuut met mijn gezin, onverwachte ‘heerlijke’ gesprekken aan de keukentafel.  Aangezien ik er erg van houd om nieuwe recepten uit te proberen, deel ik dit geregeld online via Facebook, met mijn ‘vrienden’. Maar ook deel ik graag het eindresultaat live, a la minute. Dat levert veel spontane gezelligheid op in de vorm van enthousiaste proevers die direct aanschuiven. En andersom deel ik graag mee in het aanbod van hen. I ♥ delen.

Om nou alle lezers van dit blog te voorzien van een stukje homemade cheesecake, sushi, moelleux of salade met gepocheerde kip in kokosmelk gaat misschien wat te ver.

sushi

Dan zijn het meteen ook geen nieuwe recepten meer om te maken.
Die recépten deel ik overigens graag!

En vanuit de zakelijke point of view hieronder wat tips qua inspirerende boeken, voor het geval je door de Microsoftbomen het bos niet ziet.

Transformationele marketing
Transformeren om te overleven – Herman Toch
De aanzet tot ‘all of this’. Heeft ervoor gezorgd dat ik mijn comfort zone ingeruild heb voor nieuwe inzichten, theorieën, uitdagingen en veranderende dagdagelijkse (zakelijke) bezigheden. Na de NIMA Zuid-bijeenkomst half september, waar hij de materie uit zijn boek toe zal lichten, volgt hierover zeker meer.
Content marketing
Handboek Content Strategie – Patrick Petersen
Op zijn ‘Patrick Petersen’ geschreven. Ietwat chaotisch, maar geeft een aardig compleet beeld van content marketing in de volle  breedte en diepte. Zet je aan tot zelf nadenken en het bepalen van jouw eigen strategie.
Inbound marketing
Real Inbound Marketing – Edwin Vlems
Over hoe je mensen niet lastig valt met je boodschap, maar ze je ‘vanzelf’ vinden omdat je ze of jouw verhaal de moeite waard vinden.
Klantgerichte organisaties
The Conversation Company – Steven van Belleghem
In dit boek staat de cultuur en de klant van een bedrijf centraal, om als organisatie succesvoller te worden.
De 9+ Organisatie – Berry Veldhoen / Stephan van Slooten
Dit boek over drijfveren van klanten laat zien dat een ruime voldoende heel vaak onvoldoende is.

Bovenstaand een greep uit vele ‘must reads’, vooral als je net als ik een half jaar geleden was, nog zoekende bent naar actuele (marketing)inzichten die aansluiten op de maatschappij anno nu. Prima krachtvoer voor het aanzwengelen van die grijze massa.

Met een andere wijsheid van mijn oma, dat het beter te geven is dan te ontvangen sluit ik af, maar ben ik het niet helemaal eens. Als je ‘geven’ vervangt door ‘delen’, dan klopt ‘ie voor mij weer als een bus. En dan neem ik nu nog zo’n Brabantse lekkernij met een Q.