Je viert je vijftigste verjaardag en begraaft je toekomst onder de grond. Omdat je er niet meer in gelooft? Integendeel! In Bunnik worden op 1 december a.s. diverse marketinginzichten in een tijdcapsule onder de grond gestopt door het NIMA. Er wordt dan stilgestaan bij wat er de afgelopen vijftig jaar bereikt is als marketingvereniging, maar vooral wordt er vooruitgekeken.
Het Nederlandse Instituut voor Marketing werd op 1 december 1966 opgericht voor en door toonaangevende marketeers. Destijds startte de beroepsvereniging in vier belangrijke branches: textiel, levens- en genotmiddelen, de metaalindustrie en de dienstensector. Wat is er allemaal veranderd in die vijftig jaar en belangrijker: hoe zien wij als marketeers de toekomst?
Vanuit mijn bestuursfunctie van NIMA regio Zuid gaat onderstaande column over hoe ik marketing in de toekomst zie, mee de grond in. Ik kijk niet graag ver vooruit en leef liever in het nu. Wel volg ik de ontwikkelingen op de voet, om mee te kunnen bewegen met wat komen gaat. Vanuit mijn eigen waarden en met een nieuwsgierige en optimistische blik.
Hopelijk kijk ik over vijftig jaar in goede gezondheid terug op een fijn en waardevol leven, waarin ik mijn steentje bij heb kunnen dragen aan een betere en mooiere (marketing)wereld.
Menselijke Marketing
Is marketing anno nu wezenlijk anders dan twintig jaar geleden? Is het oude wijn in nieuwe zakken op wat technologie na, zoals sommige marketeers beweren? Het blijft in de kern het tot stand brengen en verbinden van vraag en aanbod, bij voorkeur afgestemd op de behoefte van de klant, met ‘winst’ als resultaat. Al zijn de meningen van marketeers over dé definitie verdeeld en sinds social media nauwelijks te ontwijken.
Een blik in de toekomst, bekeken vanuit mijn B2B-achtergrond. Zijn we over vijf jaar allemaal in de ban van robots, die ervoor gezorgd hebben dat we nog maar drie dagen per week werken, omdat er simpelweg niet meer werk is? Heeft data ons vak over tien jaar overbodig gemaakt, doordat alles voorspeld, automatisch geproduceerd én uitgevoerd wordt? We wonen in CO2-neutrale woningen geprint door 3D geprinte printers. Supermarkten zijn overbodig, want ons 100% verantwoorde maaltje printen we gewoon zelf. Overleggen met wie dan ook over wat dan ook, doen we op agile-achtige wijze met hologrammen die we plaatsen waar het ons op dat moment uitkomt.
Of komen we ons huis niet meer uit, omdat we de hele wereld al bekeken hebben in virtuele realiteit die niet van echt te onderscheiden is?
Zeker onzeker
We zitten in een transitiefase, dat is een ding dat zeker is in deze onzekere tijd. Deze periode wordt door kenners vergeleken met de industriële revolutie, maar dan heftiger. Verwarrend voor velen en zelfs pijnlijk. Economische groei, welvaart en zekerheid zijn minder vanzelfsprekend dan voorheen. Al leven we ook duurzamer en minder hiërarchisch. Er is volop aandacht en ruimte voor zingeving, verbinding en welzijn. Emotionele groei dus.
Wat in deze onzekere tijden met zekerheid gezegd kan worden, is dat je als marketeer niet meer kunt doen wat je twintig jaar geleden deed. Reflectie en lenigheid zijn noodzakelijk.
Wat is en blijft is de mens. Althans: ik denk dat hij over vijftig jaar nog wel bestaat. Met gevoelens en gedachten. Die te beïnvloeden, maar ook onvoorspelbaar en grillig zijn en hopelijk blijven. Omdat ze de klantenpas die hun koopgedrag perfect beheert even aan hun moeder uitlenen. En die na tien keer linksom, een keer rechtsom gaan. Tegendraads of onbewust. Heerlijk!
Ik weet niet wat het met jou doet, maar ik maak me er weinig zorgen over. Ik zie (in B2B) juist veel kansen, om in deze rationele wereld het onvoorspelbare te koesteren. Met persoonlijke aandacht en menselijke marketing.