“Meervoudige waardecreatie door nog meer mensgerichtheid”. Soms lees je een artikel en zijn alle woorden raak.

De afgelopen 3 maanden kon ik mijn dagen inrichten zonder zakelijke verplichtingen. Na 12,5 jaar met volle werkweken met ziel en zaligheid, naar een vrijwel lege agenda. Zo leek het, want ‘niks doen is zeg maar niet mijn ding’.

Loskomen van het werkritme ging me verbazingwekkend gemakkelijk af. Waarschijnlijk omdat ik goed afscheid heb kunnen nemen en omdat er heel snel een ander ritme voor in de plaats kwam. Dat van studeren, leren, afspreken met vrienden en familie, oude en nieuwe bekenden ontmoeten, een inspirerende solo studievakantie in Zeeland, meer huishoudelijke taken, beetje wandelen en vooral helpen.

Menselijke en duurzaam verbinden

Mijn persoonlijke ‘meervoudige waardecreatie’ zit in mensen blij maken en helpen, het liefst duurzaam in de zin van de lange termijn, en ‘groen’ vind ik ook niet onbelangrijk. Daarbij tref ik regelmatig gelijkgestemden, waar het direct mee klikt en waar veel woorden vaak overbodig zijn.

Ik kies er bewust voor om zo min mogelijk extra negatieve energie de wereld in te slingeren. Want als je het nieuws kijkt en de kranten leest, maar ook de verhalen om je heen hoort, kun je de moed gemakkelijk laten zakken. Wat een ellende is er op de wereld en wat maken we er samen een puinzooi van. Tegelijkertijd heb je er als individu maar beperkt invloed op en schreeuwen langs de zijlijn over hoe het niet moet, motiveert niemand. Vandaar mijn focus op wat ík kan doen om de kwaliteit van levens van mensen op momenten te verbeteren.

Mijn eigen leven is echt niet perfect en ook ik ben soms boos, verdrietig, angstig, gekwetst en teleurgesteld, maar ik focus graag vooral op wat er wel is. De kleine en grote dingen: hoe goed ik het heb, samen zijn met mijn gezin, een mooie zonsopkomst, een glimlach van een vreemde op straat, mijn gezondheid.

Het helpen van mensen is er met de paplepel ingegoten. Onbaatzuchtig geven, ook wel ‘pay it forward’ genoemd, vind ik een groot goed. Vanuit mijn ervaring met klantreizen en de bijbehorende emotionele eindbehoeften van mensen, zijn die geluksmomenten zo gemakkelijk te organiseren en dat hoeft geen of niet veel geld te kosten. Ook zakelijk, zowel voor je klant als voor je medewerker. Het is een beweging die je in gang zet en waar je ontzettend veel voor terug krijgt. De noodzaak om er mee bezig te zijn voor de continuïteit van je bedrijf is er ook steeds vaker, zeker in deze krappe arbeidsmarkt. Het levert zoveel op: zowel meet- als merkbare waarde.

Voorbeelden van het organiseren van geluksmomenten

Bij Berkvens is sinds een paar maanden het ‘Maaltijdmaatje’ in het leven geroepen. Collega’s die het kunnen missen nemen bij hun wekelijkse boodschappen wat extra’s mee in de vorm van houdbare producten en verzorgingsartikelen en leggen die in een kast op een centrale plek in het bedrijf. Collega’s die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, halen er uit wat ze nodig hebben. Vertrouwen is de basis en over schaamte is nagedacht in de uitvoering. Natuurlijk kan geld overmaken aan de Voedselbank ook, maar daar komt niet iedereen voor in aanmerking en zo help je je collega, die op zijn of haar beurt zijn of haar gezin weer helpt. De winst is dichtbij en zichtbaar: voorzien in de eerste basisbehoefte of net dat extraatje, collegialiteit, verbondenheid, betrokkenheid, saamhorigheid, voldoening, dankbaarheid en ga zo maar door. Onbetaalbaar.

Door de extra vrij in te delen tijd die ik nu tijdelijk heb, kan ik wat mij drijft combineren met mijn hobby broodbakken. Na een blessure aan mijn hand en erg volle werkweken het eerste half jaar, was ik het deeggevoel een beetje kwijtgeraakt. Gelukkig mocht ik Edwin Klaasen een paar dagen gaan helpen in zijn Broodheeren bakkerij. Zo fijn om de hele dag fysiek bezig te zijn, met je handen te werken, samen te werken en plezier te hebben, veel kennis op te doen en te genieten van volle karren, ovens en uiteindelijk dozen, gevuld met heerlijk (desem)brood, waarvan vele mensen genieten.
Thuis in mijn eigen keuken ontstond het idee om dat deeggevoel ten gelde te maken in de vorm van Kerststollen bakken voor het goede doel: de Voedselbank in dit geval. Winst voor het goede doel: euro’s voor meer gevulde magen; winst voor degene die het koopt: feestelijk en lekker brood (om te delen); winst voor mij: bezig zijn met mijn hobby en er nog beter en sneller in worden en een heerlijk geurend huis. Samen met nog een ander creatief initiatief leverde dit in twee weken tijd ruim 250 euro op voor de Voedselbank. WOW!!

Ik vis hiermee niet naar complimenten: ik deel wat ik doe om te inspireren, omdat ik vaak terugkrijg dat mensen niet op die manier kijken naar hoe ze deze ‘wins’ met elkaar kunnen combineren en het draagt bij aan mijn eigenwaarde, zodat ik weer meer te geven heb. (Doe er je voordeel mee en laat me weten hoe ik kan helpen!)

Menselijke marketing maakt het verschil

‘Meervoudige waardecreatie door nog meer mensgerichtheid’. Daar begon ik dit stuk mee. Dat las ik in de column van Tijs Timmerman van SWOCC en ik onderschrijf zijn pleidooi volledig. De rol van marketing is zo belangrijk in de transitie naar de betekeniseconomie, met de focus op ethisch en duurzaam geproduceerde producten, diensten en systemen. Juist marketeers kunnen verbinden als geen ander, omdat zij van buiten naar binnen kunnen denken, bezig zijn met stakeholder value en stakeholder management, snappen dat het draait om duurzame betrokkenheid en loyale klanten en dat je mensen je merk zijn en dat het dus daar begint. Ik geloof dat als ze hun krachten consequent en consistent bundelen met de HR-afdeling daar iedereen beter van wordt: people, planet, profit.

Na drie maanden zonder zakelijke verplichtingen merk ik dat ik langzaamaan weer uitkijk naar een werkritme. Een baan waarin ik bovenstaande waarden kan combineren. Waar de mens echt centraal wordt gezet: ook al kost dat initieel meer geld. Ik weet zeker dat het zorgt voor duurzaam resultaat en een betere kwaliteit van leven van mensen. Niet alleen het mooie plaatje: ook het eerlijke en menselijke verhaal. Dus spreekt dit je aan en vind je het lastig om het te organiseren en concreet te maken in de dagelijkse praktijk (of ken je iemand voor wie dit geldt) dan kunnen we wellicht wat voor elkaar betekenen. Laat het me weten dan plannen we een (online) afspraak.

Dank aan iedereen die mij inspireert, dank voor je aandacht, heel fijne feestdagen en een waardevol 2023 gewenst!

Wil je écht lekker feestbrood tijdens de Kerst: aanstaande vrijdag tussen 10 en 12 zijn ze nog te koop bij Broodheeren in Raamsdonksveer, Elftweg 44. #amarenekersenamandelspijseneenvleugjebanketbakkersroom Op = op!

Advertentie