Verslag van zijn inspirerende talk op 18 maart jl. in Theater de Spiegel te Zwolle
Op 18 maart jl. kwam Sinek naar Zwolle, voor een talk over zijn laatste boek: ‘Leaders eat Last’. Ik was er bij en had voorafgaand aan zijn talk een Meet & Greet met hem. Daar gaf hij nog wat tips over hoe je je publiek kunt boeien, die ik graag met je deel: #bonus
- “Cheat”
Praat alleen maar over zaken die je volledig begrijpt en waar je om geeft; waar je hart sneller van gaat slaan, dat voelt je publiek. - “Show up to give”
Iemand anders heeft gevraagd of jij daar aanwezig wilt zijn om je publiek te boeien; ‘geef’ in plaats van ‘neem’. Mensen hebben het onmiddellijk door als je voor ze staat om er zelf beter van te worden. - “Go speak!”
Oefen zo vaak als je kunt bij wie er dan ook maar wil luisteren. Zo bouw je aan je vaardigheden. - “Never care how many people showed up”
De mensen in de zaal hebben de moeite genomen om naar je te komen luisteren: of de zaal nou vol zit of niet: deel je verhaal met evenveel overgave en passie.
Is Simon Sinek vernieuwend en innovatief? Nee, waarschijnlijk niet. Inspirerend, charismatisch en een succesvol leider? Absoluut. Tijdens zijn talk in Theater de Spiegel in Zwolle, georganiseerd door ManagementPlezier, wist hij 900 mensen ruim twee uur lang te boeien en kreeg hij na afloop een minutenlange staande ovatie. Zijn eerste TED-talk is inmiddels meer dan 26 miljoen keer bekeken en staat in de top-3 van best bekeken TED-talks aller tijden. Zijn boeken zijn bestsellers en wereldleiders vragen hem om advies. Zijn succes bewijst dat veel mensen zijn zienswijze herkennen, waarderen en zijn voorbeeld (willen) volgen.
Naast grote fans zijn er ook critici. Ze vinden wat hij doet ‘een marketingding’ en kunnen het Apple-voorbeeld van de Golden Circle-theorie niet meer horen. Geloven er niet in. Die kritiek is mede de basis geweest voor zijn tweede boek, “Leaders eat last”. Hierin gaat hij op zoek naar de essentie van een veilige, florerende bedrijfscultuur om een nieuwe generatie te scheppen die begrijpt dat het welslagen van een organisatie gebaseerd is op excellent leiderschap, in plaats van op de scherpzinnigheid van managers. Daarover in deze blogpost meer en tevens de antwoorden op de vragen die enkelen van jullie mij vooraf meegaven.