“Over heel veel B’s en eigen initiatief.”

Met mijn eerste blog enkele weken ‘out in the open’, start ik dit tweede blog vanaf mijn vakantieadres. Helaas niet op safari, al voelt dat soms wel zo, want zeg nou zelf: het is puur overleven hoor, verblijven in een prachtige omgeving met strakblauwe lucht en 35 graden. Op een comfortabele camping mét (weliswaar trage) gratis wifi. Als kaasaddict in la douce France. Om tenslotte op pad zijn met 2 kleine dames die je totale rust gunnen, omdat ze na 10 minuten al vriendinnetjes zijn met alle 30 meisjes op de camping. En aan onderstaande onafgebroken repeterende vragen, 2 weken totaal voorbij gaan.
de belangrijkste vraag...Maar met deze content raak ik je geheid kwijt. Die vakantie is inmiddels overigens ook alweer even ten einde en de kinderen zitten weer heerlijk in hun vertrouwde vragenpatroontje.  En dat terwijl ik me voorgenomen had te schrijven over een ‘zoveel je wilt’-B-model. Binnen je content marketing strategie een model dat je kan helpen om de door jou bepaalde doelen, tactisch te stellen. Back to Business dus!

Waarom schrijven over zoveel B’s? Ten eerste om je met mijn blog naast inspiratie; relevante en authentieke content te bieden. Zoals inspirator Tristan Lavender het schreef in zijn blog over kwetsbaarheid: er wordt te veel content gekopieerd en geplakt, die daarmee nog wel relevant kan zijn, maar zijn authenticiteit snel verliest. Terwijl het minimaal boeiend moet zijn. Daarom dus.

Eens: het kost (wat) tijd om zelf content te creëren en misschien zelfs wel moeite en doorzettingsvermogen. Maar des te meer voldoening geeft het als jij als lezer je herkent in, of inspiratie haalt uit mijn verhaal en daar misschien zelfs deel van uit gaat maken in de vorm van een reactie of dialoog. Over die reacties later meer.

‘Zoveel je wilt’ B-model

Bekende B's

Het ‘zoveel je wilt’ B-model dus. Zo heb ik dit B-model gedoopt. Geef er gerust je eigen naam aan, om het voor jouw toepassing relevant te maken. Dit model werd behandeld door docent Patrick Petersen, die het model hanteerde tijdens de Content Marketing Course, gegeven via Crowdale webinars. Deze Course zorgde ervoor dat alle interessante (en voor mij) nieuwe marketinginzichten vooral online opgedaan, te structureren en daardoor toepasbaar werden. En om zelf de vertaalslag te maken van theorie van anderen, naar mijn eigen zakelijke praktijk bij het laden van een mooi merk. Met name om online in te zetten dus. Reclame werkt niet meer en alleen zenden ook niet. Dus moet het anders. Noodzaak en tijd voor transformatie en verruimen die blik. Actie!

Bewustzijn – Bekendheid – Bereiken

Gelukkig gaat het steeds vaker om de inhoud, de content. Met relevante content wil je namelijk iets Bereiken. Of liever iemand. De ontvanger van je (zakelijke) boodschap. Je doelgroep, klant of andere geïnteresseerde. Niet degene die je die boodschap door zijn strot duwt, net als het overvloedig vetmesten van een Franse gans om zijn foie gras, maar iemand die deze boodschap zelf vindt. Natuurlijk kun je hem de weg wijzen, maar hij bepaalt zelf of die boodschap aankomt of niet.
Het ‘zoveel je wilt’ B-model zorgt ervoor dat je je content marketing strategie kan vertalen naar tactische doelen. Bereiken dus. En Boodschap. Maar hoe zorg je er nu voor dat die relevante boodschap je doelgroep bereikt? Wees er je eerst Bewust van, aan wie je hem adresseert. Analyseer (en dat is online vrij eenvoudig gelukkig) of je wel op dezelfde golflengte zit. Ik ben persoonlijk niet van de persona’s, (ik vind het klinken als een soa, brrr) maar er zijn mensen die er bij zweren om hun Henk, Ingrid, Anne-Claire of Roderick te bepalen en ze een gezicht, ikhouvanhobbies, een automerk, juist wel of geen man/vrouw en kinderen te geven. Start eenvoudig. Begeef je waar je doelgroep zich begeeft. Online en offline. Luister naar wat hij zegt, ga met hem de conversatie en zelfs de discussie aan en onderga wat hem Beweegt. Zo weet je zeker dat je hem bereikt.

Boeien – Binden – Beleven – Betrokkenheid – Best Buy

boeien bindenVraag je af: waar wordt hij Blij van, waar Baalt hij van, wat Boeit hem? Uiteraard wil je dit weten uit authentieke persoonlijke interesse en niet gemaakt of uitvoerig voorbereid met gelikte scripts. En giet er geen al te commercieel sausje overheen, daar prikt hij meteen doorheen. Als het goed is heb jij je baan gekozen omdat het bedrijf waar je voor werkt je aanspreekt. Of het product of de dienst die vermarkt wordt je passie is. Hopelijk doe je in ieder geval iets dat je leuk vindt! Dan is de kans dat je affiniteit hebt met je doelgroep aanwezig, want je deelt minimaal een interesse. Aangezien je B2B ook zakendoet met mensen, is er vast wel iets te vinden dat jullie bindt.

cover_hcs_02_naar_wit_ (1)
credits visual: Patrick Petersen

Net als het eeuwenoude principe van vraag en aanbod, biedt je oplossingen, het liefst nog voor problemen, (of liever uitdagingen zoals wij ze op kantoor noemen), ontstaan. Geen boren maar gaten (bedankt Jos Burgers voor deze metafoor en bevestiging van wijsheid m.b.t. klantgerichtheid) of om dichtbij mijn zakelijke zelf te blijven: geen plank die het gat in de muur afdicht, maar veilige ruimtes. En dat je daarbij door het Bieden van je expertise latente behoeften vervult of misschien zelfs triggert tot compleet nieuwe, soi. Want een klant vragen om een nieuw product te bedenken werkt vaak niet als je innovatief wilt zijn. Dan waren de iPad, smart phone en zelfs de auto er nooit gekomen. Toen Henry Ford zijn klanten vroeg wat voor nieuw product ze graag wilden, antwoordden ze: een sneller paard…
Niemand heeft zoveel kennis over jouw produkt als jij zelf. Om je innovatieve nieuwe produkt vervolgens te laten Beoordelen en testen door die klant, werkt weer wel. Zo creëer je Betrokkenheid en draagvlak en wie weet een Best Buy. Hoe geloofwaardig is het om van een ervaringsdeskundige  te horen (en online te lezen) hoe prettig de samenwerking was en is met jou en je bedrijf, hoe goed het product voldoet en waarom hij de volgende keer weer voor je gaat kiezen? Het is zonder twijfel Betrouwbaarder dan zelf verkondigen hoe goed je bent.

Over Bewustzijn en Bereik

Inspirator Steven van Belleghem gebruikt in zijn boek The Conversation Company twee dimensies om bewustzijn en bereik op te bouwen op grote en kleine schaal met online campagnes, om zo te komen tot een hoge structurele samenwerking. Hij is er van overtuigd dat als je hier keuzes in maakt, je structureel kunt groeien. Uiteindelijk met een hoog bereik en hoge structurele samenwerking als ultiem doel, waardoor je door de feedback die je van je doelgroep krijgt ook je dienstverlening steeds kunt blijven verbeteren. Natuurlijk met een hogere omzet als resultaat, want je bent nog steeds zaken aan het doen. Maar dat gunt de doelgroep je, want je hebt hem naar volle tevredenheid geholpen en daar mag je dan Best Beter van worden. Daar heeft hij zelf ook weer profijt van! Hieronder vind je de SlideShare presentatie over The Conversation Company, met vanaf slide 47 aandacht voor bereik en samenwerking.

(De slides daarvoor zijn overigens ook de moeite van het bekijken waard.)

Doel bereikt?

Genoeg B’s? In de Content Marketing Course startten we met 6 B’s om vervolgens met gemak tot meer dan 10 B’s te komen. De essentie: laat statische modellen los en kies wat bij jou past en jou helpt om je content marketing strategie en doelstellingen, maar vooral je doelgroep te bereiken, raken en binden.

finish

0 Reacties?

Het doel van mijn eerste blog was om mijn inspiratoren te bedanken en jou als lezer deelgenoot te maken van hun inzichten, kennis en ervaring. Maar ook om je te inspireren. Dit doel is meer dan geslaagd, blijkt uit de waardevolle reacties die ik ontving. Helaas waren die reacties niet zichtbaar onder het blog. Inmiddels bleek dat ik (onbedoeld) om feedback vroeg, i.p.v. om reacties. Feedback is alleen voor de blogger zelf zichtbaar. Met een beetje geluk is het nu wel mogelijk een reactie achter te laten, die ook voor anderen zichtbaar is. Daarom: try me, wie weet komen we toch een mooie dialoog! Ik ben benieuwd naar jouw visie en misschien breid jij het B-model wel uit met dé ontbrekende B. Ook leer ik graag van jouw aanpak en tactiek, over hoe jij jouw content marketing strategie bereikt. Wat zijn jouw best practices, valkuilen en uitdagingen? Wil je ze met me delen?

Bedankt!

Marieke Heesakkers, bereikbaar en te volgen via:
E-mail: mariekeheesakkers@gmail.com
Twitter: @Marieke002
LinkedIn: Marieke Heesakkers SMP
Pinterest: mheesakkers