een spannende marketingontdekkingsreis…
foto_blog1_inspiratiesafari

Het voelt als voor het eerst op safari gaan. Denk ik, want ik ben nog nooit op safari geweest. Misschien voelt het zelfs wel als ‘De Nieuwe Wereld’ ontdekken, zoals Columbus deed in 1492. Beide uiterst spannende avonturen, met als doel nieuwe ervaringen opdoen, op zoek gaan naar het onbekende, geraakt en geïnspireerd raken, maar vooral léren. Met dat gevoel begon ik begin dit jaar mijn inspiratiesafari. Waar ik precies mee geconfronteerd ging worden en welke ‘wilde dieren’ ik tegen zou gaan komen op mijn zoektocht, wist ik nog niet. Maar wel dat ik met de vele nieuwe inzichten die ik op ging doen, veel uitdagingen (dagelijks) anders aan zou gaan pakken.

Graag neem ik je mee langs de meest indrukwekkende piketpalen van mijn marketingontdekkingsreis en de grondleggers hiervan, om je, net als Columbus dit meer dan 5 eeuwen geleden met zijn ontdekking deed, te inspireren en wie weet ook in beweging te krijgen richting jouw uitdagingen.
Buckle up, keep your limps and belongings inside the vehicle and lets move!

Mooi merk
Het begon met een interessante (zakelijke) uitdaging: het laden van een heel mooi merk. Een mooi merk dat opnieuw gepositioneerd diende te worden, om mee te bewegen in een transformerende wereld, die andere eisen stelt aan haar gebruikers. Marketing zoals ik het ruim 13 jaar geleden leerde op school, werkt in veel gevallen niet meer. Dat deze vernieuwde wetenschap al snel in al mijn haarvaten terecht zou komen, was eigenlijk een logisch gevolg. Als iets je zo aan het hart gaat, je zoveel energie geeft en dus je passie is, dan word je al snel een ‘hobby-aholic’, om met de woorden van Edwin Vlems te spreken. Een van de Big Five op mijn safari, maar hierover later meer.

Big Five
De eerste van de Big Five die ik tegenkwam op mijn route en mijn waakvlammetje aanwakkerde, was Joris van der Waart. Als je het hebt over passie! Hij triggerde mij vanuit onze zakelijke samenwerking met zijn treffende voorbeelden uit zijn dagelijkse praktijk, persoonlijke ervaringen en waardevolle (literatuur)tips én zorgde er voor dat ik me als mens en merk snel thuisvoelde bij zijn bureau. Een prima voorbeeld van menselijk zakendoen in B2B.
De links ter inspiratie met uitzendingen van ‘Tegenlicht’, vlogen over en weer en deelde ik op mijn beurt weer met mijn (zakelijke) omgeving. Met een duurzame olievlek als gevolg, want hoe boeiend en bindend is het om tal van praktijkvoorbeelden te zien van visionairs die succesvol zijn? You can’t change the world, but you can make a difference.

foto_blog_1_inspiratiesafari_verschil
Van pain naar gain
Joris bracht ook direct Big Five nummer 2 op mijn pad. Herman Toch, die mij met zijn boek Transformeren om te overleven ook echt in beweging bracht. Mijn 1,5 jaar daarvoor zorgvuldig geschreven marketingplan ging compleet in de revisie. Zijn 10 marketingparadigma’s (o.a. “van differentie naar verbinden”, “van egomerken naar constructieve merken”, maar vooral “van consument naar mens”) zorgden voor een nieuw te ontdekken werelddeel op mijn marketingontdekkingsreis. Ik geloof namelijk ook sterk in zijn optimistische kijk op de transformerende wereld die kansen biedt op technologisch vlak en vooral op het gebied van de creativiteit van de mens. Van nature proberen wij onszelf steeds te overtreffen en met de kennis die we op onze ontdekkingsreis opdoen, verbeteren we onszelf en de wereld voortdurend. Althans de meesten van ons. En dat is mooi en positief. Zeker in tijden van economische crisis, waarin wij ons helaas (en zeker in de bouwbranche) nog steeds bevinden.

Inbound Marketing
Op die reis, waarbij ik op zoek ging naar relevantie in content voor ‘mijn’ mooie merk en hoe dit over de bühne te krijgen, struikelde ik bijna over een voor mij nieuw fenomeen. Inbound marketing. Als ik dacht nog enigszins vast te kunnen houden aan het oude vertrouwde, dan zorgde Edwin Vlems er wel voor dat ik dit kon shaken. “Stoor niet maar wordt gevonden!” Een waarheid als een buffel, maar wel één die de nodige gedragsveranderingen met zich meebrengt. Learning by doing en met vallen en opstaan, maar hij maakte inbound marketing wel een van de piketpaaltjes in mijn marketingwereld. Zoals hij het zelf zegt, “merken moeten zich ontwikkelen om Brand Butlers te worden. Het draait erom dat je klanten helpt met je kennis, om op die manier goodwill te kweken en een imago van thought leader te creëren.” Een totaal andere manier van denken voor de meesten. Maar wel een hele menselijke benadering, aangezien je ook in B2B toch zaken doet met ménsen.

Best Practice
Via Edwin Vlems werd mijn inspiratiesafari steeds concreter en leidde mij naar Björn Bouwmeester van Heembouw. Als ‘social media-award winner’ in de bouw een zeer zeldzaam exemplaar uit de Big Five. De theorie prima toegepast in de lastige bouwpraktijk en het levende bewijs dat het echt werkt. Door heel open en transparant te werken en veel kennis te delen, kan het zelfs zomaar zijn dat ‘de concurrent’ zich meldt voor een kennissessie die je organiseert. Is dat niet ‘gevaarlijk’? Nee, dat heet lef hebben en uitgaan van je eigen kracht. En zo denkt Björn er ongetwijfeld ook over. Ook dat heb je nodig op safari. Al gaat die vergelijking waarschijlijk niet helemaal op, want qua PK’s leg je het snel af tegen alle Five. Maar Björn: bedankt voor de structuur en handvatten over hoe jullie te werk gaan en vooral het delen hiervan! Dat is ook Groots.

Wijze lessen
Daarmee is het reisverslag voor dit moment bijna ten einde en krijgt de structuur van het laden van mijn mooie merk gelukkig al aardig vorm. Bij iedere stap die ik zet vraag ik me dan ook steeds af: is mijn content wel relevant voor mijn doelgroepen en ben ik hiermee niet alleen aan het zenden? Die vragen zijn nog lang niet altijd met een volmondig: ‘ja’ te beantwoorden, maar zorgen wel voor bewustwording bij mij en mijn (zakelijke) omgeving. De stap naar totale inbound marketing is nog best een grote. Maar de weg er naar toe is spannend en leerzaam.

Of mijn inspiratiesafari zorgt voor een keerpunt in de wereldgeschiedenis, zoals die van Columbus? Kleine kans. Maar hij zorgt zeker wel voor een keerpunt in mijn wereld en inspireert hopelijk weer anderen. Ik ben nog op zoek naar nummer vijf van de ‘groten’. Wie helpt me? Nummer 6 tot en met … mag ook: inspiratie stopt namelijk nooit.

The real big five!the real big five!
En wie welk dier representeert? Dat mogen de heren zelf invullen. Als ze willen én durven.

Graag lees ik wat jij van bovenstaande blog vindt en of jij de vijfde (zesde, zevende …) ‘Grote’ bent of kent. Met dank voor je reactie!

P.s. een extra dankwoord voor Tristan Lavender: hartelijk dank voor je tips en inspiratie om mijn allereerste blog mogelijk te maken!

Marieke Heesakkers, bereikbaar en te volgen via:
E-mail: mariekeheesakkers@gmail.com
Twitter: @Marieke002
LinkedIn: Marieke Heesakkers SMP
Pinterest: mheesakkers