Cobouw-logo“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”, zei Einstein ooit. Ik denk dat veel ondernemingen in de bouwbranche graag terug zouden willen naar de tijd dat jaarlijkse omzetgroei vanzelfsprekend
was en de vraag groter was dan het aanbod.

Maar zo bedoelde Einstein het natuurlijk niet. Hij wilde juist duidelijk maken dat je wel mee moet veranderen, om te kunnen voldoen aan de eisen die tegenwoordig aan je bedrijf gesteld worden en bij te blijven in deze digitale en transparante wereld.

Al zie ik om me heen dat dit besef echt nog niet overal is doorgedrongen. Dat is misschien geen onwil, maar gewoon niet weten hoe het aangepakt kan worden. Want waarom doe je met je bedrijf eigenlijk wat je doet? Geld verdienen is daarbij nooit het doel, maar altijd het resultaat. Ik merk dat vooral binnen bedrijven die al decennia geleden zijn opgericht, dat bestaansrecht niet (meer) voor iedereen duidelijk is.

Onderscheidend
Dat is jammer, want juist als je (online) duidelijk kunt maken wie je bent en waarom je bestaat, ben je automatisch onderscheidend. Want al lijken veel andere bedrijven dezelfde diensten of producten aan te bieden, ze zijn jou niet. Juist dit bedrijfs-DNA zorgt ervoor dat je op kunt vallen en (online) de juiste klanten naar je toe kunt trekken. Omdat ze bij je passen en omdat ze geloven in wat jij gelooft. Misschien zelfs wel omdat jullie dezelfde passie delen; dan is de kans op loyale klanten ook meteen groter.

Als je nog steeds gelooft in de eerste zin, dan is de kans dat je de volgende Kodak wordt groot. En iedereen weet hoe dat afliep. Een wijze man zei ooit tegen me: “Je hebt altijd een keuze.” Waar sta jij over vijf jaar?

Lees hier de column op Cobouw.nl