Alhoewel de digitale revolutie gezorgd heeft voor een enorme boost in ontwikkeling en in veel sectoren voor groei, is het door de transparantie van internet ook steeds lastiger geworden om je te onderscheiden. In een paar clicks kun je concurrenten online vergelijken en als je twijfelt dan vraag je je sociale netwerk (online) naar hun ervaringen.
Toch proberen veel (technische) B2B bedrijven in de maakindustrie met een rijke historie, deze jarenlang opgebouwde expertise nog vaak angstvallig binnenskamers te houden. Want stel je voor dat je concurrent ziet wat je doet en je kopieert! Goed nieuws: die angst is niet nodig. De concurrent is jou niet. Alhoewel productkenmerken gemakkelijk en snel gekopieerd kunnen worden, beschikt hij niet over jouw DNA en jouw medewerkers.
Dat je sowieso beter uit kunt gaan van je eigen kracht is een ander verhaal. Maar als je helder hebt waarom je doet wat je doet, welke mensen je daarmee naar je toe trekt (hopelijk niet verrassend voor je, maar degene met wie je zaken doet is ook een mens!) en hoe je ze kunt boeien en daarna aan je kunt binden, kun je rustig afwachten tot ze naar je toe komen. Dat klinkt eenvoudig. En eigenlijk is het dat ook. Op 30 juni a.s. tijdens het event The Digital Future of B2B op de High Tech Campus in Eindhoven deel ik (en zo’n 20 andere sprekers) mijn ervaringen en learnings met je. En leg ik uit wat ik bedoel met ‘alles is marketing’.
Slimste denkers die doen
Geografisch gezien gaat de B2B maakindustrie hand in hand met de kennisindustrie, op dezelfde vierkante kilometers in het Zuiden van Nederland. Met de High Tech Campus in Eindhoven als kraamkamer van slimme en innovatieve ideeën en de vele ‘makers’ in en rond Eindhoven heeft de regio veel potentie om te groeien tot ‘de slimste denkers die succesvol doen’. Het is daarom zaak om de vele patenten die hier geboren worden niet alleen trots te etaleren, maar ook letterlijk te gelde te maken. Om het groeiend aantal studenten (aan de TU/e) een uitdagende toekomst bieden en het volop vertegenwoordigde MKB in de regio gebruiken als innovatiemotor van Nederland. Met mooie initiatieven als Brainport Eindhoven en Innovation Lab TU/e worden er ruimschoots kansen gecreëerd om theorie en praktijk aan elkaar te verbinden. Maar hoe pak je het aan binnen jouw organisatie? Hoe zorg je er voor dat je als bedrijf het digitale tempo bijhoudt en aansluiting blijft houden bij de consument van vandaag, maar zeker ook van morgen? Een ding is daarbij noodzakelijk: de bereidheid tot veranderen.
Flexibel doorademen
Veel maakindustrie in de buurt van Eindhoven bestaat al enkele decennia. Vaak zijn het familiebedrijven met prachtige producten en interessante verhalen. Die menig tegenslag of zelfs crisis hebben doorstaan. Maar vaak ook delen die bedrijven het inzicht, dat het steeds lastiger wordt om te blijven doen wat ze altijd deden. Door o.a. de digitalisering, de komst van internet en de transparantie die dit met zich mee heeft gebracht en de veranderde rol van de consument, wordt de noodzaak tot verandering steeds groter. De massaproductie waar veel bedrijven na de oorlog groot mee zijn geworden, is veelal veranderd in maatwerk. Geen standaard ‘broodjes van de bakker’, maar goed doordachte en vooral slimme flexibele producten en diensten op maat en alles daar tussenin. Weten welke oplossingen je je klant kunt bieden, in plaats van alleen antwoord te geven op zijn vraag. Hem hélpen. Maar ook snappen hoe die klant van nu acteert. Waar bevindt hij zich, wat zoekt hij precies, hoe kun je hem op zijn wenken bedienen, zonder dat je voorbij gaat aan waar je voor staat? Om de toekomst van de vele MKB-ers, maar ook grotere bedrijven veiliger te stellen, is het in de wereld van nu op zijn minst handig dat de slimme theorie en de handige praktijk elkaar weten te vinden. Niet om snel te scoren, maar om een gezond bedrijf een lange en frisse adem te geven.
Alles is marketing
Ook bij Limburgia en Berkvens hebben we de crisis gevoeld en alhoewel we weer goed op koers zitten, voelen we die nog steeds. Omdat het bouwvolume in Nederland simpelweg gehalveerd is en het totaal aantal benodigde deuren dus ook. Blijven doen wat we deden, was geen optie en een transitie bleek onvermijdelijk. Dat vergt veranderingsgezindheid en laat dat net iets zijn waar de meeste mensen van nature moeite mee hebben. Dus in plaats van te beginnen met ‘buiten’ en heel veel herrie te maken door dure campagnes op te zetten, eerst binnen helder krijgen waarom je eigenlijk doet wat je doet, naar de Golden Circle theorie van Simon Sinek.
Het is motiverend en inspirerend voor medewerkers als ze weten welke richting je op wilt gaan en waarom. Geen eenvoudig proces als je al meer dan 80 jaar bestaat, maar wel ontzettend waardevol en verbindend. Maar ook een stevig fundament om op door te bouwen. Een proces van bewustwording en van eenheid creëren. Waarin de rol van marketing een belangrijke kan zijn. Vraag en aanbod bij elkaar brengen, zowel in- als extern, maar vooral online. Dan blijkt dat alles marketing is, maar dat ook hier een koerswijziging onontkoombaar is. Als je zoveel relevante en interessante kennis te delen hebt, met zoveel vakspecialisten binnen je bedrijf, is het zaak dit met de tools van nu over de (digitale) bühne te krijgen. Dat kost tijd, maar is absoluut mogelijk met behulp van een gedegen content marketingstrategie ‘op inboundwijze’. Met de helft van je budget en prima resultaten. Dat is ook al ‘winst’ natuurlijk. Maar vooral is het erg leuk om te doen. En dat doén, dat is slim om mee te starten als je het mij vraagt. Daarom deel ik op 30 juni a.s. graag met je hoe we dat in Someren hebben aangepakt. Welke resultaten we al geboekt hebben, maar ook wat onze leermomenten waren. Waarom alles marketing is.