Hoewel de meeste sceptici nu toch wel overtuigd zijn dat sociale media geen hype zijn en ook echt niet meer verdwijnen, blijft het gebruik ervan nog best lastig.
Want ondanks het feit dat LinkedIn zo’n 5 miljoen gebruikers telt in Nederland, lijkt het wel alsof de bouw er nog niet uithaalt wat er in zit. In mijn vorige column had ik het over de ‘social media etiquette’ en dat je dit zakelijke platform beter niet kunt gebruiken als goedkoop uithangbord om te zenden. Alleen maar zenden kun je sowieso beter achterwege laten, als je het mij vraagt. Wie zit er te wachten op een lofzang over je producten en liever nog: wie gelooft je? Het alleen maar zelf vertellen hoe goed je bent, levert je niks op, buiten ergernis bij je prospect of klant.
Maar hoe kun je LinkedIn dan wel voor je laten werken? Bijvoorbeeld door het delen van kennis en ervaringen. Maar het liefst niet (alleen) door de marketeers binnen je organisatie. Je medewerkers zijn je merk, hebben specialistische kennis en hebben ieder hun eigen netwerk. In ons geval zeer toepasselijk: het zijn je ambassadeurs. Als je ogen nu beginnen te glimmen omdat je denkt: mooi, dan heb ik tientallen of misschien honderden gratis zenders en groeit het bereik van mijn boodschap enorm, dan ga ik je teleurstellen. Theoretisch klopt dat wel, maar ook dan val je mensen lastig, door jouw boodschap door hun strot, oftewel hun timeline te duwen.
Wat je ook kunt doen is je collega’s meenemen in welke voordelen sociale media voor ze hebben. Dat ze gemakkelijker in dialoog komen met hun netwerk, dat door het delen van hun kennis ze eerder gezien worden als deskundig en dat ze zich zo op een positieve manier onderscheiden. Dat die positiviteit automatisch afstraalt op je merk, dat is een mooie bijvangst. Faciliteren dus, in plaats van souffleren.