bloem‘be the change you wish to see in the world’ – Mahatma Gandhi

Zaterdagochtend 7 uur. De kerstvakantie is begonnen en het huis is leeg. De kinderen zijn logeren, dus rust in de tent. Stilte, thee, een bos heerlijk ruikende bloemen naast me op tafel en een kerstboom met veel lichtjes in de kamer. Maar nog geen rust in mijn hoofd. Een mooi moment om aan het begin van twee weken vakantie een bizar bijzonder jaar te overdenken en stil te staan. En ook terug te kijken naar alle bijzondere dingen die me dit jaar toegevallen zijn. De mensen die mij een beetje kennen, weten dat stilstaan niet mijn sterkste kant is. Ook complimenten in ontvangst nemen en successen vieren blijf ik ongemakkelijk vinden. Maar tot 5 december was 2014 mijn meest fantastische jaar ooit en graag deel ik met je wat ik geleerd heb dit jaar. Wat me heeft laten groeien, waardoor ik in mijn kracht ben gekomen en waardoor ik vaak in een energieke flow zat, waarin of waardoor alles leek te lukken. Met als kers op de taart de bevestiging dat door te zijn wie ik ben, een mooie zakelijke uitdaging een logisch begin van 2015 wordt.

Ontkiemen

Beginnen bij het begin. Vorig jaar was een jaar van zaaien. Ik voerde veel gesprekken met mensen die mij inspireerden, mijn honger naar marketingkennis was onstilbaar en ik werkte hard aan ‘mijn kind’ Limburgia deuren. Ook startte ik actief met bloggen en Twitteren. Hiermee hervond ik de passie, voor het vak waarin ik al 13 jaar actief was. Weer trots worden op marketing en anderen meenemen in mijn enthousiasme was mijn doel. Niet door te schreeuwen, maar door te luisteren en te helpen. Waarde toevoegen, voor de klant, mijn collega’s, eigenlijk het liefst voor de wereld. Samen zorgen voor duurzame en gegunde winst, niet alleen in euro’s. Maar het vooral leuk hebben en genieten, blij zijn, persoonlijk groeien.

Voeden

Begin dit jaar, tijdens de workshop ‘Pure Power’ van Sylvana Simons en Gracita Biezen, vielen er meerdere kwartjes. Mijn persoonlijke missie kreeg gestalte en het waakvlammetje van binnen laaide weer op tot een krachtig vuur. Weg met de onzekerheid, de negatieve gedachten, de twijfel. Wat voelde dat goed! Maar nog mooier waren de ontmoetingen die dag met zielsverwanten. Vrouwen, ieder op hun eigen missie, maar door die dag met elkaar verbonden. Bijzondere ontmoetingen met wildvreemden, die wat kwamen brengen en halen en die die dag in hun eigen grootsheid stapten.

ontluikendebloem

Stralen in de zon

Door stil te staan bij wie je bent, wat je blij maakt, maar vooral waarom je doet wat je doet leek het gericht toevoegen van waarde gemakkelijker. Het stappen in je eigen grootsheid bleek een keuze in plaats van een toevalligheid. Met die bevestiging lag ‘de wereld’ aan mijn voeten. De blog die ik over die kracht schreef, werd in meer dan 15 landen gelezen. “Think big en stap uit je eigen schaduw”. Wow! Geen doel, maar een resultaat van mijn missie die vooral ligt in het duurzaam verbinden. Als moeder, partner, marketeer en in al mijn andere rollen als mens. Ik ben er op gebrand duurzaam waarde toe te voegen aan mijn leven en dat van anderen. Door te luisteren, dóór te vragen, te delen, te inspireren en te enthousiasmeren. Ik geloof er namelijk heilig in dat als je weet waarom je doet wat je doet en als je gééft en deelt; je vanzelf zult ontvangen. “Wie goed doet, goed ontmoet” staat centraal. Daardoor groei je en word je rijker.

Groeien en bloeien

Dat ‘stappen in je eigen grootsheid’ ook kan zonder te overdrijven, het middelpunt continu op te zoeken of bovenop een apenrots te klimmen voelde zo goed! Daardoor kwam het podium, dat mij daarvoor bevreesde, in beeld. Want wat is er mooier dan anderen te kunnen helpen, door je enthousiasme, inspiratie en het delen van je kennis en ervaringen? Vijf keer mocht ik dat podium dit jaar in kleine en grotere varianten beklimmen. Met gezonde spanning, maar vooral heel veel plezier en met de overtuiging dat ‘nothing great was ever achieved without enthusiasm’. Als je ergens zo blij van wordt als ik van marketing én als dingen dan ook nog uitpakken als je verwacht, is de kick van een geïnspireerd publiek verslavend. Je kennis delen over inbound marketing, content marketing, bloggen: “de nieuwe werkelijkheid” van marketing vind ik zo boeiend en gelukkig mijn publiek ook. De inschrijving bij de KvK als parttime zzp-er ontstond dan ook op ‘inbound-wijze’. De kennis die ik (online) gedeeld had werkte als een magneet en verbond mooie opdrachten aan mij, mijn kennis en ervaring en doet dat nog steeds. Iets dat ik in 2013 niet voor mogelijk hield, maar naar meer smaakt en ik in 2015 met liefde voortzet.

Uit de schaduw

Door uit je comfort zone te stappen en voor de verandering niet om toestemming maar om vergeving vragen bij het eerste stapje dat je zet, kun je die tweede stap snel zetten. De volgende stappen worden groter of gaan sneller en geven vleugels. Staan voor en doen waar je in gelooft, goed doordacht en onderbouwd, maar niet perfect voorbereid. Dat kost teveel tijd, daarvoor draait de wereld te snel. Goed is goed genoeg. Als moeder, maar eigenlijk voor ieder mens is perfectie sowieso onhaalbaar. Dan blijft er namelijk ook nog tijd over om van andere dingen dan werk te genieten. Die er de hele dag door zijn, als je er oog voor hebt. Door te doen kom je vooruit!

vermenigvuldigen

Vermenigvuldigen

Nog mooier is het om al deze gebeurtenissen, vooruit dan: successen, te delen en dan vooral de emoties die ze bij je oproepen. Want al zorgt deze vlucht ervoor dat het goed plannen van je sociale leven belangrijker wordt, het is bijzonder om de oprechte trots te voelen van je dierbaren. Ik stond lang geleden op een wit strand in Mexico, mijn lief te bellen vanuit een telefooncel om te vertellen hoe prachtig het daar was. Maar het kwam niet over, hij rook de zee niet, hij voelde de warmte van de zon en het zand niet, hij was er niet bij. (Ook was het ver voor het smartphone tijdperk, dus geen foto’s en filmpjes die ik direct door kon whatsappen.) Maar als je niet kunt delen waar je blij van wordt, waar je je energie uit haalt, wat je enthousiast maakt, dan voegen ‘successen’ bar weinig toe. Toen ik dit jaar 40 werd en ik (gelukkig samen met mijn lief) om middernacht op een prachtige locatie met een kring van familie, vrienden, collega’s en kennissen om me heen toegezongen werd, voelde ik me daar behoorlijk ongemakkelijk onder. Maar was ik ook zwaar onder de indruk en dankbaar voor die aandacht speciaal voor mij. Blijkbaar was dat mijn moment om te ontvangen.

Veerkracht

Niet alleen het delen van blijdschap schept een band. Want waar ik mee begon: tot 5 december was 2014 fantastisch. Maar wat die dag tot een gezellige Pakjesavond moest maken, begon met het plotseling overlijden van mijn schoonvader. Hij zou die dag verhuizen, maar werd dood gevonden in zijn stoel. 70, vitaal, hartstilstand, weg. Ongelooflijk onwerkelijk. Onomkeerbaar. Het vieren van geluk sloeg om in kwetsbaarheid ervaren en het delen van verdriet. Alle mensen die een maand daarvoor in die kring om ons heen stonden, waren er nu weer. Het woord hartverwarmend kreeg inhoud. Letterlijk. Met het mooiste afscheid dat we hem konden geven, creëerden we samen een zeer waardige en waardevolle herinnering. Hoe het gemis door gaat werken, nemen we zoals het komt. Het besef: je kunt nog zo hard je best doen en nog zo sterk zijn, ook kwetsbaar zijn mag, verrijkt en maakt dankbaar.

Vermeerderen

Naar aanleiding van de Pure Power workshop was er nog een moment waar ik vaak aan terugdenk. Het kleine kaartje dat ik kreeg na afloop, met daarop een inspirerende spreuk. Een cliché, zo je wilt. Want door het bewust dragen van een ‘roze bril’ kies ik ervoor positief in het leven te staan. Darwin zei ooit: “it is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent that survives. It is the one that is the most adaptable to change.” Deze uitspraak sluit perfect aan bij de spreuk op mijn kaartje: “you may not have the power to change the situation, you always have the power to deal with it”. Daar wil ik dit jaar graag mee afsluiten. Dankjewel dat ik dit en vele bizar bijzondere momenten met je mocht delen.
Sta je op dezelfde manier in het leven? Dan ontmoeten we elkaar vast eens. Duurt ‘vast’ je te lang: in tegenstelling tot wat in deze Adformatie staat ben ik altijd in voor thee en #Tony’s  😉 dus mail me gerust voor een afspraak.

Adformatie

De boeken die mij het meest inspireerden en mij aangezet hebben tot ‘doen’:

Transformeren om te overleven – Herman Toch

Flow en de kunst van het zaken doen – Jan Bommerez/Kees van Zijtveld

Niet morgen maar nu – Wayne Dyer