inbound marketing is saai

Soms schaam ik me voor mijn vak en vakgenoten. Omdat er nog te veel zijn die ‘wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’ compleet lijken te negeren. Ze lijken alleen maar te kunnen zenden, schreeuwen, lastig te vallen en storen. Hun nieuwe product de hele dag door ‘pluggen’ online. Maatschappelijk verantwoorde initiatieven (als de #ALSIceBucketChallenge) klonen voor louter commercieel succes. Zouden ze er bij stilstaan, dat dit eerder wantrouwen en aversie dan vertrouwen en bewondering opwekt bij hun klanten?

Je (lagere) budget wil je béter, maar ook vooral gerichter besteden. Hoe weet je of je uitingen eigenlijk wel effect hebben? Natuurlijk kun je een bannercampagne nauwkeurig meten en zie je je social media accounts groeien als je wat weggeeft. Maar hoe bouw je duurzaam aan waar je in gelooft? En hoe laat je je klant of prospect in zijn waarde en stop je met hem lastigvallen? Hoe ga je hem weer bedienen en terug naar de reden dat marketing ooit is ontstaan: het ruilproces bevorderen en behoeften vervullen? Op zoek naar de antwoorden?

oldschool

Inbound marketing is geen marketing, zoals tot op heden onderwezen op school. Zeker, de traditionele 4 P’s bestaan nog steeds. Maar de tijd van kostbare massacommunicatie, dure eenmalige campagnes en ‘bakken vol met geld kostende’ beurzen zijn voor veel bedrijven voorbij. Omdat het financieel niet meer haalbaar is, maar vooral omdat de wereld en dus ook je klanten door het internet en daarmee de toenemende transparantie veranderd zijn. Successen van ‘disruptors’ als Booking.com, Tesla en Uber bewijzen dat.

Als één van de docenten van de eerste opleiding tot inbound marketeer B2B is mij gevraagd uit te leggen hoe je die nieuwe antwoorden kunt vinden. Na het volgen van een serie van vijf masterclasses, heb je een prima basis om met inbound marketing aan de slag te gaan binnen jouw organisatie. Dat vindt het NIMA ook, want die heeft de opleiding geaccrediteerd met 17 PE-punten. En voor de duidelijkheid: nee, het inbound marketing is níet saai, passief en sexy. Wat het wel is lees je in deze blog.

Deze blog  verscheen eerder op Inbound Industry. Lees verder.